Vrouwen Van Nu Oosteinde, Ledenavond 21 februari 2024

Dhr. Nijkeuter, literatuurhistoricus en kenner van de Drentse volkscultuur, verzorgt een lezing getiteld “Van Spienstertied tot Midwinter, oftewel de Drentse kalender.” Hoe brachten mensen vroeger de koude en donkere wintermaanden door? Tot circa 1900 hanteerden de Drenten in het zandgebied bijvoorbeeld een eigen kalender. Velen kenden niet de standaard twaalf maanden en wisten in de zomer niet of het juni of juli was.

Gedurende het hele jaar waren er gebruiken, (heiligen)feesten en tradities gerelateerd aan het landbouwritme: vruchtbaarheid, zaaien in het voorjaar, oogsten in de nazomer en voorbereiding op de winter.

Eeuwenoude tradities hadden op het platteland een vast karakter. Na de Reformatie waren heiligendagen gewone werkdagen, en heiligenverering verdween. De dagen van oude jaarmarkten markeerden belangrijke gebeurtenissen in het boerenbedrijf, destijds bijna het enige middel van bestaan.

Men sprak van Spienstertied in januari/februari, Meitied in maart/april, Zummer in juni, Heuitied in juli, Oogst en Inhaaltied in augustus, Appel- en Pruimentijd wanneer dit rijp was, Zaaitied in september, Slachttied in oktober/november en Midwinter in december.

Dhr. Nijkeuter toonde aan dat tradities onze afkomst illustreren. Bij feestdagen in de winter zorgde in elk geval voor gezelligheid en lekkernijen op tafel.