Verslag van Vrouwen van nu Oosteinde op 27 oktober

Woensdag 27 oktober konden wij eindelijk weer beginnen met onze ledenavonden. De voorzitter kon weer 32 dames welkom heten en onze gastspreker Huite Zonderland. Ook een bijzonder welkom voor twee gasten deze avond, hopelijk worden het leden in de toekomst. We begonnen de avond met enkele mededelingen. Ook hadden we een jubilaris dit jaar. Marian Blom was 25 jaar lid en werd gehuldigd. Na de pauze kreeg dhr. Huite Zonderland het woord.

De titel van zijn lezing was: “Epke de weg van een Olympisch Kampioen”. Zijn lezing begon over de jeugdjaren van Epke en op welke leeftijd hij begonnen was. Zijn beide broers en zus zaten ook op turnen. Deze drie zijn op latere leeftijd gestopt toen zij gingen studeren. Epke was als enige die naast zijn studie (geneeskunde) door is gegaan met turnen. Om op hoog niveau te turnen heb je veel doorzettingsvermogen en lef nodig ook wekelijks 30 uur trainen.

Aan de hand van de eerste film liet hij beelden zien van deze vier turners. Dat ze meededen aan verschillende wedstrijden zoals het EK en het WK. Daarna vertelde hij over De olympische Spelen van 2012 in Londen, hoe lange voorbereiding hier aan vooraf ging. Daar werd Epke Olympisch Kampioen. Aan de hand van een film zagen we hoe spectaculair deze turnoefening was die hij deed aan de rekstok. Adembenemend waren zijn Drievoudige combo’s en zijn moeilijkste Release combinaties.

Na de tweede pauze was er gelegenheid om vragen te stellen waar zeker gebruik van werd gemaakt. Toen vertelde hij dat Epke op de laatste Olympische Spelen in Tokio niet fit was en zijn conditie slecht was. Epke is nu gestopt met turnen. Gaat zich richten op zijn maatschappelijke carrière (was in 2018 afgestudeerd als basisarts) en is nu begonnen met een studie Sportgeneeskunde (specialisatie) in Groningen. Na deze boeiende lezing werd hij bedankt door de voorzitter en ze wenste ons een ieder wel thuis.