Vrouwen van Nu Oosteinde

Mamma Centrum van Treant Zorggroep Hoogeveen, 16 oktober 2019
Wat is er veel verbeterd op het gebied van zorg voor vrouwen met borstkanker en het voorkomen daar van. Het begint al met het bevolkingsonderzoek. Ontzettend schrikken als je er uitgepikt wordt, maar heel dankbaar als je op tijd de juiste behandeling krijgt.

In Hoogeveen staat het Mamma Centrum van Treant Zorggroep voor Noord Nederland. Minder bekend maar ook mannen kunnen daar terecht, ook bij hun kan zich borstkanker ontwikkelen. Eenmaal binnen bij het Mamma Centrum zorgen ze er voor dat je binnen één dag duidelijkheid krijgt. Dat geeft veel opluchting als er niets aan de hand is. Er worden ook veel voorkomende onschuldige afwijkingen ontdekt. Is er verder onderzoek nodig dan wordt dat op dezelfde dag gedaan en krijg je alle informatie die voor jou belangrijk is. Vaak is het mogelijk om aansluitend te worden behandeld.

Er wordt gewerkt met gespecialiseerde multidisciplinaire teams waar in verschillende disciplines samenwerken zoals oncologische verpleegkundigen, chirurgen, radiologen, radiologische laboranten, medische secretaresses en casemanagers. Is er een operatie nodig dan word je zo spoedig mogelijk geholpen. Het streven is dat de operatie binnen een termijn van 12 dagen wordt uitgevoerd. Gelukkig krijgt 80% van de mensen na een zeer spannende dag te horen dat er geen borstkanker is gediagnosticeerd. De dans ontsprongen! Enkele feitjes; ongeveer 17.000 vrouwen in Nederland krijgen borstkanker per jaar, 25%van de vrouwen zijn jonger dan 50 jaar, 5 tot 10% jonger dan 40. Bij borstkanker is de overlevingskans 85%.
Het was een boeiende en hoopvolle avond.