Vrouwen van nu Oosteinde

Woensdag 18 september zijn we weer begonnen met ons nieuwe seizoen.

Deze keer hadden we de Brandweer Drenthe uitgenodigd.

Allereerst werd er teruggeblikt op de zomer . Niet alleen het mooie weer maar ook allerlei activiteiten zoals de Bustocht, de Fietstocht, de Boerderijendag en het Avondfietsen.

Na de pauze kregen Betsie Ratelband en Mariska Klepgeit het woord. Zij vertelden ons op humoristische wijze waarom zij gekozen hadden het werken bij de Brandweer. Ook vertelden zij verschillende dingen die zij meemaken en wat ze zoal tegenkomen in hun werk.Afbeeldingsresultaat voor brandweerauto

Mariska Petstra werkt op de Meldkamer Noord Nederland in Drachten. En Betsie Waninge verzorgt trainingen en doet de opleidingen binnen de Brandweer en werkt vanuit Assen.

Zij vertelden dat er nog niet zoveel vrouwen bij de Brandweer werken zij werken er al 25/30 jaar. Sinds 40 jaar werken er vrouwen bij de Brandweer.

Van heel Nederland heeft Drenthe de meeste vrouwen bij de Brandweer.

Ook werd ons duidelijk uitgelegd welke taken bij de Brandweer horen, risicobeheersing, voorlichting op scholen, preventie ( het belang vaan een rookmelder), hulp bij ongelukken, als er brand is, hulp bij calamiteiten enz

De Brandweer is van de regio over gegaan naar de Veiligheidsregio van de 3 noordelijke provincies.

Brandweer Drenthe is een onderdeel van Veiligheidsregio Drenthe. Dit betekent nu dat alle gemeenten (burgemeesters)verantwoordelijk zijn.

In geheel Nederland worden nu de mensen gelijk opgeleid. Werken allemaal met dezelfde apparatuur.

Bij de Brandweer werken beroeps mensen en vrijwilligers. Alleen bij calamiteiten word de vrijwillige Brandweer betaald.

In Ruinerwold hebben we een brandweerkorps van 16 vrijwilligers. De auto moet bemand worden door 8 personen. Anders mogen ze niet uitrukken.

Mariska vertelde nog hoe het werkt bij de Meldkamer. De brandweerkorpsen worden aangestuurd vanuit de gemeenschappelijke Meldkamer Noord Nederland in Drachten. Zij kan zien hoe de bezetting is bij de korpsen.

De opkomst van de Brandweer is 15 minuten.

Na dit verhaal hadden de dames nog een verassing. We werden gevraagd om mee te gaan naar buiten daar stond een Brandweerauto klaar om deze te bekijken.

Twee Brandweermannen van de Brandweer uit Ruinerwold stonden ons op te wachten. Zij vertelden ons duidelijk wat er allemaal in een auto hoort en zit en waar het voor wordt gebruikt. Ook mochten de dames plaatsnemen in de auto wat ook enkelen zeker deden.

Heren hartelijk bedankt voor de uitleg maar vooral de tijd die jullie vrijmaakten om bij ons langs te komen.

Als afsluiting werden ook de beide dames bedankt voor hun verhaal.