De weersomstandigheden konden niet beter, of het moest al zijn dat de dikke donkere kleding uit de jaren 20 van de vorige eeuw nu er niet erg aanlokkelijk uit zag om te dragen. Toch hulde een 40 tal vrijwilligers zich in lange rokken, zwarte pakken en op het hoofd een pet of muts. En het gezegde bleek te kloppen: wat goed is tegen de kou, is ook goed tegen de warmte! Op 4 zaterdagen wordt er gewoond en gewerkt in en rond de Ruinerwoldse Karstenhoeve alsof de tijd 100 jaar heeft stilgestaan. Elk van deze dagen heeft een ander thema, afgelopen zaterdag was dat “Oenze Volk”, de familieperikelen van de familie Karsten. De hele dag was het een komen en gaan van mensen die langs kwamen voor de meest uiteenlopende zaken. Zo kwam er familie op verlaat kraambezoek in een heuse automobiel, een nieuwtje op de boerderij. Een uitnodiging voor de bruiloft van een nicht, werd in hoogst persoon door de “Neuger” op rijm voorgedragen. Dat deze man op elke adres waar hij kwam een borrel kreeg, was duidelijk aan zijn manier van lopen te zien. De sjieke dame in amazonezit te paard en de veearts op zijn motor waren prachtige bezienswaardigheden. Helaas had de beste man geen goed nieuws voor de boer: het pasgeboren kalf had een navelbreuk, en zou het, als er niets aan gedaan werd, het niet lang meer maken. De negosie man kwam langs, met in zijn koffer de meest uiteenlopende waren. Met verve prees hij zijn waar aan, waarvan de jarretels volgens hem een nieuwigheid uit Parijs waren, die elke vrouw zou moeten hebben. De Petroleumboer had de handjes wat los zitten, gezien de reactie van de meid die een blik pietereulie kwam halen. Best weer was het voor de TBC patient. Deze man die al geruime tijd aan de ziekte lijdt, kon zaterdag buiten zijn huisje, liggend op zijn rustbed, de bezoekers te woord staan. Gedurende de hele dag was er van alles te zien en te beleven, verdeeld over het erf . En de bezoekers hebben van dit alles genoten! Van de prachtige entourage, de geit aan het touw, de koe met de twee kalfjes, de bloeiende kastanjeboom waar kinderen onder speelden, tot het enthousiasme van alle deelnemende vrijwilligers, zowel van de mensen in de catering; (de pannenkoeken en bloedworst vonden gretig aftrek), als van de familie Karsten, de knechten en meiden. Iedereen bleef in zijn rol en anticipeerde als zodanig op de bezoekers. Dit werd enorm gewaardeerd, getuigde de vele enthousiaste reacties. Dit jaar zijn er nog drie dagen waarop Boerendrokte wordt uitgebeeld, elke dag heeft een ander thema, dat als en rode draad door de dag loopt. De volgende Boerendrokte is op 16 juni, met als onderwerp: “het gedonder in de glazen”. Als dat maar wat goeds beloofd!

Museumboerderij De Karstenhoeve, Dokter Larijweg 21, Ruinerwold. Info: 0522-481447, info@karstenhoeve.nl