Louis Zeegers

Lezing over de ziekte van Lyme

Voor ons stond een een strijder tegen de teek, de ziekte van Lyme en de groep medici die de gevolgen van een tekenbeet nog steeds onderschatten.

Voor ouderen kan een besmetting al veel narigheid geven, voor jongeren zijn de gevolgen vaak nog ernstiger. Het kan een lelijke breuk geven in het leven dat ze aan het opbouwen zijn. Een einde betekenen van studie, carrière en kontakten. Door alle klachten niet meer mee kunnen doen met het tempo van leeftijdsgenoten.

Het motto van de avond was “Krijg geen Lyme”. De teek is al lang niet meer alleen in het bos te vinden, maar komt ook al voor in gewone tuintjes, weilanden, bermen en parken. Het “tekenbestand” neemt nog steeds toe, de beestjes weten zich goed voor te planten.

Ongeveer 25% van de teken in Nederland zijn besmet met de Borrelia bacterie, de veroorzaker van de Ziekte van Lyme.

Voorkomen is beter dan genezen dus hier enkele tips om het risico op een tekenbeet te verkleinen: Blijf in de natuur op de paden, zorg voor “gesloten kleding” bijv. door je sokken over je broekspijpen te dragen, controleer je lichaam goed na een dagje natuur, teken houden van een beetje klem zitten op je lichaam dus let op oksels, liezen, plooien en horlogebandjes.

Zorg voor een goede tekentang of lasso, bewaar de teek na verwijdering in een potje, bij klachten kunnen ze de teek onderzoeken.

Bezoek voor meer informatie de site: www.lymevereniging.nl