De toneelspelers van rederijkerskamer UDI kunnen terugkijken op drie geslaagde voorstellingen! Bij café Centraal in Ruinerwold werden zaterdag 10 en 17 maart zo’n 300 toneelliefhebbers ontvangen. De wereldberoemde klucht ’n Klap van de meul, geschreven door Otto Schartz en Carl Mathern en vertaald naar algemeen dialect door Ben ten Velde, werd opgevoerd. Regie was in handen van Geesje Stapel en Jannie Timmerman fungeerde als souffleur.

Bertus Lubbers, gespeeld door voorzitter Johan van Dijk, is een caféhouder die zich uitgeeft voor bokser. Zo kan hij geregeld de bloemetjes buiten zetten. Pech heeft hij, als de echte bokser, de gespierde Menno de Leeuw, op de proppen komt en dan moet hij het ook nog opnemen tegen de wereldberoemde Amerikaanse bokser Billy Obama!

In de zaal werd veel gelachen. Bij een enkeling biggelden zelfs de tranen over de wangen. Voor de spelers reden te meer om alles uit de kast halen en nog net iets gekker te doen. Dan is het zelfs voor de toneelspelers soms lastig om het gezicht in de plooi te houden. Ook het ontwijken van de bokshandschoenen van Bertus Lubbers bleek nog een hele opgave.

Lof voor decor Veel lof was er deze keer voor het decor. “Het is denk ik één van de mooiste decors tot nu toe”, meent één van de bezoekers. Het toneel bestaat uit een café en een houten schuur met trapje en hooizolder. Vóór het café is een terras ingericht en de vloer is bedekt met grindtegels en houtsnippers. Struiken en bloemetjes op de tafels maken het decor af. Jubilarissen Ook werden twee jubilarissen in het zonnetje gezet. Ze ontvingen een presentje. Geesje Stapel is 25 jaar lid. Ze is begonnen als speler en later als souffleur en regisseur aan de slag gegaan. Wim van Dijk is al 30 jaar bij UDI aangesloten. Hij maakte 17 maart van de gelegenheid gebruik om over zijn eerste stuk te vertellen. Bij café Reinders werd een drama over een vliegtuigongeluk opgevoerd. “Het toneelstuk maakte zoveel indruk, dat ik naderhand zo naar huis ben gegaan. Heftig.”