Vrouwen van Nu Oosteinde Bijeenkomst 15 November 2017

Daan van Maare      Als scheepsarts naar Antarctica

Daan van Maare werkt in “het gewone leven” als huisarts hier in de regio. Een grote passie van hem is zeilen. Twee keer is hij als scheepsarts mee geweest met een zeiltocht naar Antarctica. Een grote verantwoording want de middelen zijn beperkt aan boord.

Een voordeel was dat hij als bemanningslid niet hoefde te betalen voor de reis. Naast zijn medische taken draaide hij verder gewoon mee als bemanningslid en klom hij in masten en hielp hij mee in de keuken. Helemaal onder in het schip lag de voorraad aan eten. Het was een kunst om alles heel naar boven te brengen want het schip slingerde bijna constant.

De oudste gast ooit aan boord was een 83 jarige dame. Met wat extra hulp deed ze aan alles mee. Vooraf vindt er een screening plaats of mensen gezond genoeg zijn om met deze reis mee te mogen, want bij ernstige medische klachten is er maar één oplossing: met het hele schip terug naar Vuureiland. Dat wil je voorkomen want er zitten ruim zestig mensen, inclusief bemanning, op de boot die de reis van hun leven maken. De reis duurt drie weken, kost ongeveer 8000 euro p.p. exclusief de vliegtickets. Er zijn niet alleen rijke passagiers aan boord maar ook bijv. studenten die er hard voor gespaard en gewerkt hebben.

Deze tocht kan alleen in december/januari gemaakt worden in de zomer van het zuidelijk half front. De temperatuur schommelt er dan rond de 0 graden Celsius. De reis naar het meest noordelijke puntje van Antarctica, een heel klein gedeelte van dit uitgestrekte continent, duurde vijf dagen. Het uiterste puntje is dan ijsvrij. Vanaf het schip werden regelmatig excursies gemaakt met kleinere bootjes. Het schip had een Nederlandse kapitein uit Friesland. Hij werd geroemd om zijn vakmanschap, wist de meest moeilijke manoeuvres met zijn schip te maken. Al die tijd verliet hij nooit zijn schip.

We kregen prachtige filmpjes en dia’s te zien van een wonderlijke wereld van ruwe zee, hoge golven, prachtige ijsbergen, een hele witte wereld. Op Antartica groeien geen bomen. Er is een rijk dierenleven zowel op het land, in de lucht als in de zee. Om het zo te houden mag er helemaal niets aan dieren, zaden meegenomen worden naar Antartica. Alles mag alleen ontsmet mee. Je mag er echt helemaal niets achterlaten, dat je er bent is eigenlijk al te veel voor dit kwetsbare gebied. Toch snap ik dat mensen die reis willen maken want het is er adembenemend mooi!